Sociale veiligheid

Als jeugdorganisatie vinden wij sociale veiligheid enorm belangrijk. Daarom werken wij onder andere met speciale trainingen voor onze kaderleden, hebben we een vertrouwenspersoon, vragen we van al onze vrijwilligers een VOG en zijn pesten, geweld en discriminatie op geen enkele manier toegestaan. Daarnaast hanteren wij de gedragscode, het protocol grensoverschrijdend gedrag en het huishoudelijk reglement van Scouting Nederland.

Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staan onze bestuursleden voor je klaar. Heb je liever contact met een onafhankelijk iemand? Dan verwijzen we je graag door naar onze vertrouwenspersoon.

Als scoutinggroep kunnen wij altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam van Scouting Nederland. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze met allerlei situaties om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met allerhande situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties. Meer informatie over het landelijk opvangteam is hier te lezen.

Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die Scouting Nederland getroffen heeft om binnen de organisatie een veilige omgeving voor kinderen te bieden. Wij houden ons als scoutinggroep dan ook aan deze verplichting en vragen voor al onze vrijwilligers een VOG aan voordat zij een functie kunnen bekleden binnen onze groep. Deze wordt afhankelijk van de functie jaarlijks of driejaarlijks vernieuwd.