Het natuurbrandgevaar is het op dit moment code laden... in Arnhem.

Tribals Maart

De Stam van Lido is er maar druk mee. Elke maand weer een nieuwe uitdaging in scoutingstijl. Deze keer had Ton programma. Herbert sprong bij voor de nodige ervaring en hoepla: de stam is weer in touw!

En dat mag je dan letterlijk nemen. Het aangeboden programma had als doel ons eens wat verder te laten verdiepen in het maken van knopen. Het basismateriaal bestond uit 220 meter 8 mm dik manilla, een klos met 3 mm manilla en enkele stukken touw die de gelegenheid aangrepen om zich aan te bieden.

De te maken knopen maakten het niet veel makkelijker (gelukkig!). Het apenvuistje kennen de meeste van ons (oud Welpen) als geen ander, maar de sjouwerman? Enkele dames kennen deze knoop wel, hij is te gebruiken als haardecoratie… Ook de vijf krakelingenmat is handig in gebruik. Als onderzetter doet hij het goed, maar met de 8 mm manilla is het even zoeken naar een pan die groot genoeg is. Het varkensruggetje is er een om te onthouden. Beetje lastig om te doorzien, maar je maakt er handig vandvatten mee aan stelen, bijlen, fietssturenenz. Speciaal voor het stammetje die wil knopen en handen te kort wil hebben: er was voldoende materiaal beschikbaar voor 100 Turkse knopen. Dat stammetje was snel gevonden.

De opzet van de Turkse knoop vereiste wel een samenwerking met de slang van de Shanti’s. Nadat ik het beest van de nodige spelden had voorzien, kon de klus beginnen. Touwtje aanzetten, onder 45 graden rond laten lopen, net 1 speldje verder gaan en onder -45 graden terug. Dat gaat makkelijk, maar nu ga je de draad kruisen. Dat word dus vlechtwerk, om en om, maar eerst hoog en dan laag? Eerst denken dan doen, want de gekozen knoop kent honderden kruisingen! Na een avondje knopen heb ik dan een armband gemaakt die om mijn pols past en zo’n 15cm breed is. Inmiddels hebben mijn dochters er talloze andere bestemmingen voor gevonden. Overigens hebben de andere Stammetjes ook hun best gedaan getuige de varkensrug, sjouwermannen en krakelingen. Kortom, een programma op het juiste niveau: chappeau!
Maar,

ik vind het volgende programma toch beter.

Dit bericht is geplaatst in Programma en getagd, . Bookmark de permalink.

Zoek op de site!

Volg onze Tweets!