Het natuurbrandgevaar is het op dit moment code laden... in Arnhem.

Tribals februari

De Stam van Lido is er maar druk mee. Elke maand weer een nieuwe uitdaging in scoutingstijl. Deze keer gaan ze diplomatiek te werk.

De mail liet het al weten: het programma begin al om half acht, maar vanaf zeven uur is er de mogelijkheid om je vast in te lezen. Tsja, dat beloofd wat te worden.

Wat er op het programma stond was nog al verassend: een potje diplomatie. U weet wel, je kunt veel problemen vermijden door er vooraf goed over te praten en win-win situaties te zoeken. Een stukje vertrouwen en de nodige tact is wel vereist.

Dit alles werd door de spelleiders gesitueerd in Europa rond 1901. Er waren toen een aantal landen die hun grondgebied iets groter wilde maken. Die ambitie kregen de spelers mee. Maar aanvallen was echter niet zo makkelijk. Om een gebied te veroveren, moet je de tegenstander er van overtuigen om weg te gaan. De regels zijn eenvoudig: alleen met meerdere eenheden kun je een tegenstander laten terugtrekken. Aan het einde van een jaar word er gekeken hoeveel bevoorrading gebieden je in het bezit hebt, en dat is dan ook het aantal legers dat je mag inzetten. Verlies je een bevoorrradingsgebied, dan raak je een leger kwijt, verover je er één, dan mag je een leger bijzetten.

Nadat de 7 landen hun legers op de kaart hadden gezet, werd er dus al snel gepraat. Ieder had zo zijn taktiek, en daarvoor was een langdurige vrede nodig met land 1, maar ook een verbond met land 2 (of juist niet). Na een kwartiertje onderhandelen, gaven alle landen gelijktijdig hun bevelen aan de troepen. Dat geeft botsingen, en geeft aan wie met wie samenwerkt. Tsja, een vriend van een vriend aanvallen is ruzie zoeken met je vriend zonder dat je dat wil. Kortom, tijd voor wat diplomatie.

Na een uurtje of 3 werd het spel afgesloten. De Duitsers sloegen toe (im westen etwas neues) en de Turken vielen hun trouwste bondgenoot aan om de afspraak met Italianen na te komen die ze overigens in de zelfde beurt ook in de rug aanvielen. Daarmee hadden de Duitsers en de Turken het spel voor die avond gewonnen. Zie op de foto de eindstand in het najaar van 1904!

Opvallende feiten uit de nabeschouwing:

  • Je begrijpt beter hoe WO-I is ontstaan.
  • Zonder vuil spel wordt je geen koploper
  • Familievetes ondermijnen de slagkracht van een land

Tof programma, want het was zeker niet zo maar een spelletje….

Maar,

ik vind het volgende progamma toch beter.

Dit bericht is geplaatst in Programma en getagd, . Bookmark de permalink.

Zoek op de site!

Volg onze Tweets!