Natuurbrandgevaar, wat is dat precies?

Veiligheidsregios-2008-424px[1]Als het in Nederland erg droog is, dan is het gevaar dat er ergens een brand ontstaat in een natuurgebied veel hoger dan wanneer het al weken regent. Om dit risico in te kunnen schatten, publiceert natuurbrandgevaar.nl in samenwerking met de deelnemende veiligheidsregio’s van de brandweer bepaalde codes per regio.

Omdat wij bij Scouting nogal eens een lekker kampvuurtje willen stoken of lekker willen barbecueën, is het handig om van tevoren te weten of dat nou wel zo verstandig is. Hiervoor kijken wij dan vaak naar de code die op dat moment geldt.

Op het moment gebruiken tien van de vijfentwintig veiligheidsregio’s in Nederland het Natuur Brandgevaar Index Monitoring Systeem.

Regio Gelderland Midden/Arnhem

De natuurbrandgevaarindex van natuurbrandgevaar.nl geeft op dit moment code laden… aan voor Arnhem. Kijk hieronder in de legenda wat dat betekent.

Code Groen
Op dit moment is het niet erg droog in de natuur. Er is geen grote kans op een, snel uitbreidende, natuurbrand, maar tóch kan het gebeuren! Helpt u mee om het te voorkomen.

Code Lichtgroen
Op dit moment is het niet erg droog in de natuur. Er is geen grote kans op een, snel uitbreidende, natuurbrand, maar tóch kan het gebeuren! Helpt u mee om het te voorkomen.

Code Geel
Op dit moment wordt het droger in de natuur. Er is geen grote kans op een, snel uitbreidende, natuurbrand, maar tóch kan het gebeuren! Helpt u mee om het te voorkomen. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer mogelijk met extra materieel en personeel uit.

Code Oranje
Het weer is aangenaam, maar het is ook erg droog in de natuur. De kans is aanwezig dat een snel uitbreidende natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert maar vragen ook uw medewerking om natuurbrand te voorkomen.

Code Rood
Het is lekker weer maar ook érg droog in de natuur. We moeten gezamenlijk dus extra alert zijn op het voorkomen van natuurbrand. In deze periode is de kans op het ontstaan van een natuurbrand extra groot. Een natuurbrand kan zich in deze vaak langdurige droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden, zeker als er een harde wind staat. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert maar vragen ook uw medewerking om natuurbrand te voorkomen en uw ogen open te houden als u van de natuur gaat genieten.

Andere regio’s dan Arnhem

Hieronder zie je welke codes nu gelden in de deelnemende regio’s binnen Nederland.

Natuurbrandgevaarindex per regioBron: natuurbrandgevaar.nl