Tribals maart

De Stam van Lido is er maar druk mee. Elke maand weer een nieuwe uitdaging in scoutingstijl. Deze keer gaan ze nostalgie nieuwerwets vormgeven.

De meeste veteranen kennen hem wel uit hun Welpen/Kaboutertijd:  het knopenbord. Om alle belangrijke knopen te leren werd er menig uurtje opkomst besteed aan oefenen. Elke knoop die je beheerst, werd dan op een bord gemaakt. Zo kreeg je na verloop van tijd een bord vol knopen, en had je iets om mee naar huis te nemen (“kijk eens wat ik kan”).

Het knopenbordje heeft de rare eigenschap om in de loop der jaren te verdwijnen. Hoe dan nu kan, daar geven ouders nooit antwoord op. Feit blijft dat er een lege plaats is waar heel mooi een knopenbordje zou kunnen staan. Die lege plek gaat vanavond ingevuld worden. Het is tijd voor een moderne versie van het knopenbord, een compacte variant om precies te zijn. Het geheel gaat gemaakt worden in een CD hoesje.  De Stamleden kennen (grotendeels) de knoopjes al die de Welpen zo ijverig op hun bordje maken, dus de keuze is gevallen op een aantal andere knopen dan gebruikelijk. Aan de slag met deze uitdaging!

Als ware Welpjes storten we ons op het knoopwerk. Er zitten bekende knopen tussen maar ook veel nieuwe varianten bij. De meesten zijn vlot te doorgronden  het zijn samenstellingen van de bekende knopen. Enkele vergen wat meer inspanning, maar we laten ons niet uit het veld slaan. De afsluitende knoop is echter een Turkse knoop, een knoop die menigeen lang bezighoudt. Deze knoop is er een voor liefhebbers. Er blijken ook niet-liefhebbers te zijn. Een enkeling wordt creatief met andere knopen, maar weet ook een fraai resultaat neer te zetten. Al met al heeft iedereen een CD hoesje vol knopen die een plaatsje kan krijgen op de “lege plek”.

Voor de liefhebbers noem ik even de gemaakte knopen op.

de gewone knoop, de achtknoop, de platteknoop, de slipsteek, knooplus met halve steek, schootsteek met slipsteek, de enkele- en dubbele schootsteek, 2 zoete leifjes, een vlechtknoop en de Turkse knoop 3slagen  x 4bochten

Verlijm het allemaal in een CD hoesje en je hebt ongeveer het plaatje hiernaast gemaakt.

Mooi programma om de oude ambachten weer eens op te halen!

Maar,

ik vind het volgende progamma toch beter.

Dit bericht is geplaatst in Programma en getagd, . Bookmark de permalink.